Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Tuhoon tuomitut

 • Tuhoon tuomittu, Vantaa
  Tuhoon tuomittu, Vantaa
 • Ei toivoa, Vantaa
  Ei toivoa, Vantaa
 • Vandaalit valloillaan, Vantaa
  Vandaalit valloillaan, Vantaa
 • Tuholta pelastetut, Rauma
  Tuholta pelastetut, Rauma
 • Täydellinen kokonaisuus, Rauma
  Täydellinen kokonaisuus, Rauma
 • Pikkukaupungin idylliä, Rauma
  Pikkukaupungin idylliä, Rauma

 

Katson kaupungin laidalla nyyköttävää vanhaa, autiota, jopa pramearakenteista puuhuvilaa. Katto on vielä kasassa, mutta muuten on jo tuhon enteet ilmassa. Talo odottaa nöyränä vandaaliarmeijan iskua. Vandaaleja on tosin monenlaisia. Pari vanhaa esimerkkiä eri puolelta Suomea.

Helsingin Vallilassa oli vanha tyylikäs puutalo. Naapurina asuen seurasin sen kohtaloa. Lehdissä kirjoitettiin talosta, sen arvosta ja suojelemisesta, mutta ylevistä puheista huolimatta se sai rapistua. Sitten katolle vedettiin pressut - muka suojaksi - niin, että vesi kuitenkin pääsi sisään. Ja kaiken aikaa puhuttiin kovasti suojelemisesta. Pressun alla talo muhi ”vahingossa" niin huonoon kuntoon, ettei sitä kannattanut korjata, ja se katosi parissa päivässä.

Pian paikalle ryhdyttiin rakentamaan tunnetun arkkitehdin suunnittelemaa rivitaloa, saman arkkitehdin suunnitteleman kirjastotalon kylkeen. Kirjasto ja rivitalo muodostavat tyylikkään, puurakenteisen korttelikokonaisuuden keskelle Helsinkiä. Mutta miksi vanhan puutalon suojelemisesta puhuttiin, kun taustalla oli selkeä suunnitelma, jonka toteuttaminen edellytti vanhan talon tuhoamista – tavalla tai toisella. Nyt annettiin ajan - muka - hoitaa asia. Tyylipuhdas höynäytys.

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksessa, on yksi Suomen suurin yhtenäinen puutalokokonaisuus. Tosin siinä on ikävä lovi. Se syntyi 1970-luvulla, jolloin kauppaloista tuli kaupunkeja, vanhaa purettiin ja tilalle tehtiin "osuuspankkitaloja". Nurmeksen paraatipaikalla oli puinen sairaalarakennus, jolle saatiin suojelupäätös. Juuri ennen päätöksen voimaanastumista tulivat koneet ja tuhosivat kauniin puurakennuksen. Tuskin käskyttä. Tarkoitus kai oli rakentaa uutta ja modernia, mutta tuli lama, tuli toinen; tyhjä tontti loisti vuosikymmenet, kuin puuttuva hammas ehjässä purukalustossa.

Näin vanhoista rakennuksista päästään; laaditaan suojelupäätös ja kehutaan kovasti. Kun talo rapistuu, sen suojaksi laitetaan pressu niin, että vesi vuotaa sopivasti ja todetaan sitten talon päässeen liian huonoon kuntoon. Palkattomat vandaalit hoitavat esityön ja palkalliset viimeistelevät sen puskutraktorilla. Yhdessä yössä päästään eroon kiusallisesta, väärässä paikassa olevasta, niin kovin tärkeästä suojelukohteesta - ja tontti vapautuu muihin, usein tuottavampiin tarkoituksiin.

(Kuvat ovat kuvituskuvia, eivätkä liity jutun kohteisiin.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat