*

Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Punainen sohva hytissä nro 6

  • Punainen sohva hytissä nro 6

 

Jospa junalla Moskovasta Mongoliaan…?” Kaveri heitti tuon kysymyksen. Nyt, kun hän käy Stadissa, parin lasillisen jälkeen olemme taas Siperian junassa. Tuolla junalla ovat matkustaneet suuren junamatkailija Paul Theroux`n lisäksi, mm. kaksi kirjailijanaista; ranskalainen Michèle Lesbre (Le Canapè rouge / Punainen sohva, 2007) ja suomalainen Rosa Liksom (Hytti nro 6, 2011).

Luin Hytti nro 6:n "aurinkoisilla mailla" ja se tuntui siellä raskaalta - olisi sopinut paremmin luettavaksi Suomessa sydäntalvella. Vaikka pidin surullisenkarusta tekstistä, en lumoutunut. Liksom on hyvä lyhyessä proosassa, oikein hyvä. Pidän. Hytti nro 6:ssa häiritsivät päälle liimatun tuntuiset jaksot; kuin novellia olisi venytetty. Ehkä odotin liikaa, Finlandia-palkitulta. Tuollaista venyttämistä olen aistinut muillakin, etenkin välitöissä; kuin hallussa olisi ollut hyvä tarina, josta päätettiin tehdä romaani ja juonen imu hajoaa.

Hytti nro 6:n jälkeen sain vinkin; lue ranskalaisen Michèle Lesbre`n Punainen sohva, siinä matkataan Siperian halki samoilla kiskoilla kuin Hytti nro 6:ssa. Otin vinkistä kii. Kirjoissa on yhtäläisyyksiä, paljonkin jos niin haluaa, muutakin kuin samat kiskot. Kun Hytti nro 6:ssa muistellaan Moskovaan jäänyttä miestä, Punaisessa sohvassa etsitään Pariisista Baikalin rannoille lähtenyttä miestä. Punainen sohva oli Lesbre`n kymmenes romaani, sen on kääntänyt Timo Torikka ja takakannen mukaan ”se tuo merkittävän lisän suomeksi julkaistuun ranskalaiseen nykykirjallisuuteen”. Kirja oli Ranskan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon, Prix Goncourtin , ehdokkaana 2008.

Lesbre kirjoittaa iskevästi ja elegantisti, Liksom on karumpi. Olen hiukan ihmetellyt, ettei Punaista sohvaa ole huomioitu Suomessa enemmän (Onko mennyt minulta ohi?), ilmestyihän se neljä vuotta ennen kuin Finlandian voittanut Hytti nro 6 ja kertoo samasta matkasta. Punainen sohva on pieni, mutta ei huono kirja laisinkaan.

Mitä kaverini ja minun matkaan tulee – ellei meitä muiluteta Siperian junaan – ehkä haaveilemme siitä vielä viski-lasit tutisevissa käsissämme. Tai sitten eräänä päivänä, kun aika on oikea – astumme junasta Ulan Batorissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tulihan tuo junareisu aikoinaan tehtyä -90 luvun lopulla. Hesasta Moskovaan ja sieltä Ulan Batorin kautta Pekingkiin. Pekingkistä matka jatkui edelleen raiteilla, Vietnamiin. Se ihmeellinen siperia ON tylsä. Jotain muistiinpanoja reisusta on, jos joku haluaa niitä tähän jatkoksi...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Mielenkiintoinen matka tuo on varmasti on kaikkine känteineen ja pitkäveteisyyksineen. Aikoinaan tuo matka oli kovasti ajatuksissa, mutta nyt on ollut muita reissuja. Koen että tuollaiselle reissulle voi lähteä tuosta vain extempore seikkailemaan tai sitten täytyy olla oikea moody päällä, kuten jos lähtee laivalla Etelä-Amerikkaan - jokin motiivi ja tekemistä esim. kirjoittamista.
Eräs jo edesmennyt kirjailija/kääntäjä matkusti laivoilla ja teki käännöstöitä.

Voisithan jonkun ajatuksen laittaa tänne - vaikka tuosta tylsästä Siperian osuudesta. Entäs miten sujui junamatka Vietnamiin. Pitkä matka se ainakin on?
Ilmeisesti ylitit rajan pohjoisimmassa Vietnamissa. Kävit varmaan Sapassa? Ja sieltä Hanoihin ja edelleen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jospa laitan ihan oman aloituksen reisustamme niin saavat muutkin naattia. Mulla on siis reisusta vain yx naivi teksti -90 luvun lopulta, joten se vaatii hieman oikolukua ja kirjoitusta jotta kehtaa julkaista. Kaverillani olis tosin melko tarkka päiväkirja reisusta, triplais takuulla nyanssit, pitänee yrittää hankkia se itelle. Yritän sen tässä ennen joulua väsätä jotain julkaisukelpoista, niin saat varmasti tietää vietnamin päästäkin jotain jännää, siipä olehan langoilla ;D

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kuulostaa hyvältä. Nyt on jotain mitä odottaa näinä hiljalleen hämärtyvien syyspäivien aikana ((

Pohjoinen Vietnam on tuttu - no jaa, jollakin tavalla - mutta rajaa Kiinaan en ole ylittänyt. Varmasti sinulla on kiintoisaa materiaali, jolle löytyy lukijoita. Siis odotellaan.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset