Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Karelian Skies 2018

 • Karelian Skies. Keskellä tapahtuman "isä" Otso Pakarinen.
  Karelian Skies. Keskellä tapahtuman "isä" Otso Pakarinen.
 • Karelian Skies 2018 muusikot jammailevat Nurmeksen Hannikainen-salissa.
  Karelian Skies 2018 muusikot jammailevat Nurmeksen Hannikainen-salissa.
 • Huilisti-laulaja Polly Moller edessä vas. ja Antara Annemarie Borg.
  Huilisti-laulaja Polly Moller edessä vas. ja Antara Annemarie Borg.
 • Tonny Gerber ja intiaanihuilu.
  Tonny Gerber ja intiaanihuilu.

Kesäisen Suomen niemet ja notkelmat tulvivat musiikkitapahtuma; rockia, jazzia, tangoa, kamarimusiikkia Kuhmossa, Lieksan vaskiviikoilla ovat suut messingillä, jne. jne. Kesäisen musiikkitarjonnan monenkirjavassa joukossa on yksi eriskummallinen poikkeus, joka on pitänyt itsestään - ehkä musiikkigenren epäkaupallisuuteen kuuluvasti - tarkoituksella aivan liian pientä meteliä. Mittasuhteet muistaen poikkeuksellisen kansainvälinen musiikkitapahtuma on löytänyt paikkansa Nurmeksesta, Hannikainen-salista. Se on yhden konsertin kummajainen, elektro-akustista-musiikkia maan ja taivaan väliltä - ja vähän niiden ulkopuoleltakin - esittelevä Karelian Skies. Siis että mitä?

Vastoin kaikkien säähenkilöiden ennusteita kuukauden putkeen sinisenä kellotellut Karelian taivas vetäytyi vuorokaudeksi pilveen juuri kuunpimennyksen aikaan (pe. 27.07). Yhtälailla, kuin taikasauvan hipaisusta (la. 28.07.) taivas avautui illan kuulaaseen sinisyyteen juuri hetkellä, jolloin 11 muusikkoa astui Nurmes-talon Hannikainen-salin estradille esittämään viikonaikana yhdessä ympäröivän luonnon innoittamana säveltämäänsä musiikkia. Parituntinen konsertti alkoi klo 17. Kun pieni, mutta sitäkin innostuneempi yleisö ujosteli vaatia encorea, orkesteri otti ohjat ja palasi lavalle ”jammailemaan” tarjoten lisää kaunista kuultavaa.

Karelian Skies-tapahtuman juuret ovat yllättäen syvällä USA:n Arizonassa, missä Mike Metlay (mukana myös Nurmeksessa) perusti Different Skies-tapahtuman 2003. Parhaimmillaan tapahtumassa on ollut 50 elektro-akustisen ”avaruusmusiikin” ystävää eripuolilta maailmaa. Arizonasta Skies-musiikki tapahtumat ovat levinneet ympärimaailman, sattumalta myös Nurmekseen.

Sattuman takana on Nurmeksessa syntynyt musiikin monitoimimies Otso Pakarinen, joka sai Arizonassa kipinän "avaruusmusiikkiin", loi kansainvälisiä suhteita ja toi idean musiikillisesta ”workshopista” Suomeen. Paikaksi löytyi kesäisin vehreä Nurmes Pielisen rannalla. Otso sai ystäviään innostumaan ja vuonna 2014 pidettiin ensimmäinen Karelian Skies- tapahtuma. Tänä vuonna mukana oli suurin kokoonpano, 11 muusikkoa. Ruotsalaissyntyinen, Lontoossa asuva Antara Annemarie Borg ja huilisti Polly Moller San Franciscosta vastasivat lauluosuuksista.

Jos Otso Pakarinen on Karelian Skies-tapahtuman ”isä” niin ”isoisän” roolin otti mielellään USA:n Coloradossa asuva Mike Metlay. Soittajia on vuosien varrella ollut useista maista. Vakio kalustoon kuuluu joka vuosi mukana ollut vahvasti blues-juurinen multi-instrumentalisti Tony Gerber suoraan USA:n Nashville Tenneseestä. Tony on ihastunut Suomeen niin, että hän on kuvittanut yhden levynsä (CD ja LP) parikkalalaisen ITE-taiteilija Veijo Rönkösen (1944-2010) veistoksista otetuilla valokuvilla. LP:n kansi on suunniteltu tyylillä, jota harvoin on nähty sitten LP-levyjen kulta-ajan 1960-luvun jälkeen.

Konsertin juontajana toiminut laulaja - huilisti Polly Moller ylisti amerikkalaisella vuolaudella Nurmesta ja itä-suomalaista luontoa. Korulauseiden takaa oli aistittavissa aitoutta ja älyllistä lämpöä, joka huokui koko orkesterista. Kaikesta näkyi - ja eritoten kuului - suuri innostus musiikkiin, luovan yhdessäolon nautinto, jolle Suomen poikkeuksellisen lämmin kesä tarjosi loistavat puitteet.

”Avaruusmusiikilla” ei Nurmeksessa ole suurta kohdeyleisöä. Harmi. Tälläkin kertaa musiikki oli melodista ja kaunista. Mukana oli runsaasti akustisia soittimia, jopa syntikkabeatille oli antamassa elävää rytmiä oikea rumpali. Polly Moller oli viikossa luonut tekstit lauluihinsa, joista mieleen jäi kaunis ylistyslaulu miehelle nimeltä Jouni eli "Jooni", kuten Polly nimen lausui. Yksi konsertin kauneimmista kappaleista oli Järvikoti, jonka esittivät sen säveltäneet John Krikawa flyygelin ääressä ja Tony Gerber initiaanihuilulla.

Ensi vuonna Karelian Skies on telakalla ja Nurmestalo remontissa. Otso Pakaisen mukaan vuoden- parin tauon aikana selkenee, jatkuu tapahtuma ja missä muodossa. Harmi jos luovasti erilainen tapahtuma päästetään romuttumaan. Toivoa on – telakalta lähteen usein entistä ehompia aluksia. Toivotaan, että Karelian Skies`n musiikillinen avaruusalus saa uuden vauhtiraketin ja se lentää entistä kirkkaampana Pohjois-Karjalan musiikillisella taivaalla.

 

Esiintyjät Karelian Skies 2018 - tapahtumassa: Antara Annemarie Borg, UK / Polly Moller, USA / John Krikawa, USA / Mike Metlay, USA / Gilles Reaves, USA / Tony Gerber, USA / Tim Walters, USA / Nick Rothwell, UK / Petri Frestadius ja Kimmo Kivelä, Suomi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat