Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Baarien mies löytyi Fidasta

  • Baarien mies Leningrad Cowboy-oluttölkin ja olutlasin hyvässä seurassa.
    Baarien mies Leningrad Cowboy-oluttölkin ja olutlasin hyvässä seurassa.

 

Tuossa aivan liki lähellä on kiva muoti ym. tavaratalo Fida. Olen tehnyt siellä löytöjä, kuten antiikkisen talonpoikaispeilin, jota ovat kaikki entisöinnin jälkeen ihastelleet. Fida vaatettaa, sieltä voi löytää tarvekaluja, Arabian astioita, taidelasia.... Nyt tein uuden löydön.

Arvovitriinissä oli kirja, jolla on kiintoisa nimi: M.A. Numminen, BAARIENN MIES. Koska Fidan henkilökunta on asiantuntevasti hintatietoista ko. kirjalla oli asiaankuuluva keräilyhinta, mutta... huomenna olisi 50%:n alennuspäivä... ja siellähän se kirja oli. Ostin pois kuleksimasta.

Mustavalkokuvin kuvitetun kirjan on kustantanut Kirjayhtymä. M.A.Numminen kirjoittaa kolmannessa persoonassa, kuvaillen mitä baareja kiertävä Numminen usein mukana olevan kaverinsa kanssa näkee. Kaava pyrkii toistumaan: Numminen astuu baariin, näkee, kokee ja jututtaa ihmisiä, kertoo baarin sekä omistajan historiasta. Havainnot ovat tarkkoja, myötäeläviä ja kohdetta kunnioittavia. Nummisella on hyvä tatsi, pientä ironian poikasta on ilmassa, ehkä myös aiheeseen sopivaa luovaa väritystä.

Aihe on rajattu keskiolutbaareihin ja - kahviloihin, jotka Suomeen synnytti "hirveä ruljanssi", mellakkamullistus" eli keskioluen vapautuminen 1969. Tässä pieni näyte sivulta 14, Korpilahden Konttibaarista: "Korpilahden merkittävin nähtävyys on Nummisen mielestä Konttibaari. Se on paikallisen E-liikkeen omistama kahvila, jossa on kaiken ikäisiä asiakkaita. Jos hyvin sattuu, kulkija osuu Konttibaariin päivänä jolloin siellä istuu muuan tietty vanha mies. Miehellä on voimakas, nariseva ääni, oli sitten kesä tai talvi. Myyjät käyttäytyvät vapaasti, nauttivat työstään ja suhtautuvat lämpimästi asiakkaisiin."

M.A. kertoo Baarien mies Nummisesta ja baareista omaäänisesti, niin että ajoittain kuulee hänenkin "narisevan" äänensä, joka on tullut tutuksi kuulijoille. Muutama tuttu baari löytyy kirjasta, jossa on myös keskioluen historiaan liittyvää taustatietoa sekä kartta siinä esiteltyjen baarien sijainnista. Pohjoisin baaribongaus on Ivalosta, läntisin Hailuodosta, itäisin Ilomantsista ja eteläisin Ahvenanmaalta, Fögelöstä.

Ahvenanmaalta, Fögelöstä löytyneen Teckis Källaren ja sen inkeriläissyntyisen omistajan, Tekkalan, tarina on kirjan pisimpiä ja kiintoisimpia. Kansainväliseksi laajenevassa tarinassa liikutaan Inkeristä Suomeen, Ruotsiin, pohditaan maiden olutkulttuurien eroja, seilataan maailman merillä, käydään Belgiassa, Antwerpenissä, keskustellaan kirjallisuudesta... Suomen laidalla, Fögelön saarella, Teckis Källarissa keskiolutlasin ääressä.

Yhden "pahan puutteen" olin löytävinäni. Numminen käy Helsingissä kuudessa baarissa (Korsu Baari, Ruoka Baari, Mikan Mesta, Mutteri Baari, Grilli Berttina, Ruoka Vinssi), mutta "unohtaa" merkittävän baarin Sörkassa. Se oli Bar-Baari - muistaakseni nimi oli juuri noin.

Bar-Baari sijaitsi Sörkassa, Hämeentiellä, Pääskylänkadun ja Kulmavuorenkadun välisessä korttelissa kotikulmillani - asuin saman korttelin toisella laidalla ja arkistossani saattaisi olla kuva ko. baarista. Baari tuli tunnetuksi Aki Kaurismäen elokuvassa Calamar Union (1985) ja oli Stadin viimeisiä aitoja 1950- 1970-lukujen jukebox-baareja, joka piti kuosinsa pitkään - kuulin jopa "kaurismäkeläisten" turistien käyneen siellä fiilistelemässä.

Nummisen kirja on mainio katsaus kotimaisiin "keskaritavernoihin" ja niiden historiaan. Kirjalöytöni on siisti 1. painos vuodelta 1986, keräilykappale ( Kirjasta otettiin 30-vuotis-juhlapainos 2016, Docendo). Raaskinkohan luopua löydöstäni?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Olisin kyllä melko varma, että Bar Baari oli jo Mika Kaurismäen Arvottomissa (1982). Calamari Unionissa en sitä edes havainnut (uutuutena?). Nuo varhaiset Kaurismäet olivat aika paljon veljesten yhteisiä hankkeita.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos, tuo on paljon mahdollista - että oli Arvottomissa. Odottelinkin mahdollista oikaisua, sillä en ollut 100% varma. Joka tapauksessa näissä varhaisimmissa Kaurismäki-leffoissa ko. Baari oli.

Bar-Baari pysytteli yllättävän kauan entisellään, mutta en vuosia kykene muistamaan. Kas aika lentää... ja muisti harmaantuu...
Jos joku tietää Bar-Baarista enemmän, ei kun kommenttia kehiin. Onhan täällä paljon stadilaisiakin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Arvottomissa kohdassa 6:50 Matti Pellonpää pyytää Pirkko Hämäläistä tulemaan kuudeksi BaariBariin ja seuraavassa kohtauksessa kohdassa 6:56 Pellonpää jo ajaa BaariBarin eteen nimikyltin näkyessä. Calamari Union löytyy vielä reilun kuukauden Areenassa ja sekin on jännä katsoa englanniksi tekstitettynä.

On se kivaa, että kulttuuriperintömme löytyy nykyään netistä aina vain täydellisempänä. Minulla varmaan molemmat elokuvat ovat omassa arkistokoneessa DVD-levyiltä tai TV-lähetyksistä kopioituina, mutta ei sitä viitsi käynnistää verkon kautta WOL:lla, kun sen sisältöä ei muut näe. Siellä on muistaakseni ainakin 7 teraa videota.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

M.A. on ollut parhaimmillaan lapsiyleisön viihdyttäjänä, ja sitä hommaa hän on tehnyt puoli vuosisataa. Nummisen hahmot ja laulut on aina vedetty sopivasti överiksi, ja esimerkiksi lauluteksti "Valtava jänis" etenee poukkoillen kuin... niin: jänis. Kun Mauri vetää esityksensä pupuhaalarissa muhkeaviiksisen Pedro Hietasen säestämänä, on kokonaisuus aikamoinen performanssi!

https://www.musixmatch.com/lyrics/M-A-Numminen/Val...

(Valitettavasti oheisen linkin tekstiin on osunut useita kirjoitusvirheitä.)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tuomo Kokko, hyviä huomioita. Voisiko ajatella, että M.A. on yks ensimmäisiä kotimaisia itsensä brändänneitä esiintyjiä? Ainakin hän on - voiko sanoa - jäljittelemätön.

Kirjallinen tuotantohan hänellä on niukka, mutta voisi olla laajempi. Luettuani Baarien miestä tarkemmin, täytyy todeta, että siinä (-kin) soi M.A:n ääni. Teksti on hyvin ovelaa ja Nummismaista, voi oikein aistia millainen tilanne, miljöö, työmntekijät ja asiakkaat kuloisessakin baarissa on ollut.
Ko. kirja yllätti minut positiivisesti. Ihmekös, että sitä kutsutaan jopa "kulttikirjaksi".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos minun pitäisi määritellä Nummisen brändi mahdollisimman lyhyesti, sana olisi: kiekaisu. Vaikka Mauri on muun muassa kielitaitoinen yhteiskunnallinen keskustelija ja monenlaiselle yleisölle esiintyvä taitelija, on hänellä 1960-luvulta asti ollut tuntomerkkinään "falsetissa pistäytyvä" laulutapa.

Eräässä haastattelussa M.A. muisteli, kuinka illanvietot - seurueessa esimerkiksi Pentti Saarikoski - menivät joskus pahasti pitkiksi, mutta seuraavana päivänä lauluntekijä-Numminen oli jo sanoittamassa uusia biisejä lapsiyleisölle. Kun "Valtavaa jänistä" tai "Lentävää miestä" arvioi tältä pohjalta, niissä voikin ajatella olevan aineksia hermostuttavasta krapulasta...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Fiidasta minäkin olen tehnyt hyviä kirjalöytöjä ja aina ne ovat olleet lähes kohtuullisesti hinnoiteltuja, vaikka varsinaiset keräilykirjat ovat tietysti aina kalliimpia. Saavatkin olla, mutta joskus kyllä toivoisin että asiantuntijuus olisi hinnoittelijalla vähän heikompaa:)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kehaistaanpa lisää Fidaa sekä kierrätystä.
Tuossa "minun" Fidassa, lähellä, on kierrossa joskus hyvää tavaraa. Olen tehnyt aivan oikeita löytöjä, vaatteitakin ... toki peruskama pitää olla kunnon kuosia, kuten kengät, joiden perusteella naiset kuulemma arvioivat miehen laadun ((( noin niin kuin alkajaisiksi...
Yllättävän paljon on kierrossa myös aivan oikeaa, arvokastakin asumiskalustoa.

Mutta kirjoista puheen ollen. Kirjathan ovat "ongelmajätettä" - näin olen kuullut esim. divarikauppiailta; kauppa ei käy. Mutta... juuri Fidasta (ja muista kierrätyspisteistä) voi tehdä löytöjä ja hinna ovat 1- 2 euroa.
Totta tosin on tuo, että esim. Fidan myyjät tutkivat tarkkaan keräilytavaroiden arvon ja hinnat ovat yleensä kohdillaan eli ei mitään "pilkkahintakauppaa".

Tuosta Baarien miehestä, josta juttu alkoi.... Sen hinta on nettiantikvaarissa 70-80 euroa, hyväkuntoisena. Joten ilm. tein hyvän diilin. Tosin, kun olen lukenut enemmän, se on osoittautunut erinomaiseksi, jopa hulvattomaksi kuvaukseksi Suomesta, suomalaisista ja jo kadonneita baarteista. Oikea kulttikirja siis.

Turhaa ei jaaritella. Ja kirjoittajalla ei ole ollut napakan lopetuksen ongelmaa - lähtee vain baarista niin juttu katkeaa.

Tämän blogin suosituimmat