Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Tienvarsien ITE-taidetta

  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta
  • Tienvarsien ITE-taidetta

Moottoriteiden varsille on pystytetty julkisia taideteoksia. Pienempien teiden reunamilla on joskus yksityisiä, todellisia ITE-taidepläjäyksiä. Suomalaisen taidekentän edesmennyt "tehonyrkki" Erkki Pirtola, muistaakseni, lanseerasi tuon termin ITE- taide. Se tarkoittanee tavallisten ihmisten itse, ihan "ite", tekemää taidetta. 

Ajellessani aina silloin tällöin "jossain päin Suomea", silmiini on pistänyt merkillinen luovuus, joka pulpahtelee siellä täällä esiin. Yksi on laittanut ite veistämänsä karhun kotiportin pieleen, toinen puusta veistämänsä metson. Jossain on nähty enemmänkin vaivaa; hitsattu ja koottu jokin hahmo vanhoista esineistä. Huumoria ei näissä töissä ole unohdettu. Tässä olen ajatellut taidetta hyvin laveasti ja vapaasti - sallinut mukaan vaikkapa pellolle unohtunen punaisen avo-Mersun.

Kaikki alkoi kutakuinkin siitä, kun olin pyöräretkellä - taas jossain päin Suomea - ja vanha maitolaituri tarjosi suojan sadekuurolta. Noita maalaiskulttuuriin kuuluneita, mainioita kokoontumispaikkoja suojellaan vielä. Eikö jo tuo suojeleminen ole taidetta? Puhumattakaan siitä, että joku näkee vaivaa ja tuo maitopystejä tai kukkia maitolaiturin kulmalle ohikulkijan silmää ilahduttamaan. Sittemmin ryhdyin kuvaamaan ja kokosinpa näyttelynkin paikallisista ihmisistä omilla maitolaitureillaan.

Pyöräillessä ei ole kiire, on helppo pysähtyä, toisin on automatkalla. Täytyy nähdä asioita ympärillään ja vielä sitten pysähtyä tarkastamaan mistä on kysymys ja kuvattava, jos on aihetta. Tuolla tyylillä tahtoo matkaan tuhraantua aikaa.

Laitan tähän muutaman kuvan. Koskettavin lienee erään vaarallisen jyrkän mutkan takaisessa varvikoissa vuodesta 2009 ollut valkoinen risti ja tuoreita kukkia - edelleen. Taidetta? Kyllä minusta - sydämen tai "sielun" taidetta.

Onko sinulla havaintoa tällaisista "ITE-taideteoksista" tai muista kiinnostavista, ihmisten rakentamista kohteista Suomen maanteiden varsilla. Anna vinkkejä. Kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kuvasatsin kiinnostavin on "avoauto" niityllä, ja hyvänä kakkosena heinäseipäiden seinämä postilaatikoiden taustana, komealla teräsputkella täydennettynä.

Yleisesti en ole innostunut ITE-touhuista. Vekaranjärven varuskunnan tien varrella joutui takavuosina näkemään tällaista:

https://archive.is/20130429214831/www.elisanet.fi/...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos Tuomo!
Laitoit heti kärkeen kunnon ITE-pläjäyksen. Hyvää tuossa on se, että tekijä ei -teksteistä päätellen- peittele poliittista kantaansa. Rehellinen avoimmuus on aina arvostettavaa.
Mistäänpäin tuollainen löytyy?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kouvolan metsäseudulta (ent. Valkeala) Kääpälän kylästä, vaikka nykyisin alue on paljon ilmeettömämpi. Taiteilijalla oli jatkuvasti suuri yleisö, koska suuri osa varuskunnan liikenteestä kulki aivan pihapiiriä hipoen. "Näyttely" oli todellinen katseenvangitsija!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensio_Tuppurainen

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "Onko sinulla havaintoa tällaisista "ITE-taideteoksista" tai muista kiinnostavista, ihmisten rakentamista kohteista Suomen maanteiden varsilla. Anna vinkkejä. Kiitos".

Tässä pari kappaletta:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/15287...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kumarrus ja hatunnosto kaikille tähän saakka vinkkejä antaneille.

Arin paanuseinä on ehdottomasti taidetta. On siinä ollut aikamoinen näperteleminen ja naputteleminen. Kestääkö haapapuu (lienee käsitelty) tuulta ja tuiskua?

Ilmarin linkistä löytyi uusia linkkejä. Kiitos. Näköjään oltu jo ko. aiheen parissa aikaisemminkin. Jos tuollainen kyltti riippuisi tamperreelaisen tien poskessa, siinä lukisi Moro!

Kaikkiaan taidetta kaikki.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos mikä niin juuri ITE-taide seuraa aikaansa, mahtaako mennä välillä edellekin? Kari Tykkyläinen on digitalisoinut kansanmies-hahmonsa kymmeniin nettivideoihin. Tätä materiaalia on syytä "nauttia" vain pieninä annoksina. Ohessa esimerkki.

https://www.youtube.com/watch?v=SRkTfr5QbTw

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tykylevits (Siuruan kansantasavallan päämies) onkin yksinkertaisesti nero.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229076-siur...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Nyt, Tuomo, päästiin ITE-asiaan... Ymmärsin heti, että käsitykseni taiteesta on kovin, kovin kapoinen, kun pitäydyin vain tavallisessa, visuaalisessa taiteessa. Sehän on tietenkin dig,digi, missä taide nykyisin on niin liki - siellä se taide luuraa ((
Aivan mahtava video! Ja tietenkin minulle aivan tuntematon, oli.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos Ilmari, eikun paranee... Näin laajenee minun kapea somemaailmani.