Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Elämänhallintakapula

Lokakuussa vuonna 2000 tietotekniikan professori ennusti tv:ssä: "Kahden vuoden sisällä suomalainen yhteiskunta siirtyy uuden ja paremman internetin aikaan. Kännyköissä on internet ja televisio", proffa totesi ja jatkoi: "Silloin ihmiset kulkevat kadulla elämänhallintakapulat käsissään". Juuri tuota suomenkielen kaunista sanaa, elä-män-hal-lin-ta-ka-pu-la, professori käytti (kirjattu). Otetaanpa kapula kauniiseen käteen ja käännellään.

Elämänhallintakapulaansa kadulla kulkiessaan kiihkeästi tuijottava nainen olisi törmännyt, ellen väistänyt. ”Anteeksi arvoisa kanssakulkija, ettekö näe, että minäkin olen täällä, kadulla, kuleksimassa”, sanoin hänelle. "Mitä se minulle kuuluu missä sinä olet, jne…" Sanat eivät korvia hyväilleet. Olemmeko saaneet seuraksemme elämänhallintakapulan tarjoamassa virtuaalimaailmassa vaeltavia kanssakulkijoita, jotka vähät välittävät toisista.

Kohtasin elämänhallintakapulaa tiukasti tuijottavia poikia puistotiellä. "Teidän iässänne tarkkailin luontoa, bongasin lintuja, kuuntelin puronsolinaa ja kunnioitin aikuisia", sanoin oikein äijämäisesti. ”Suksi äijä kuuseen”, fiksut pojat sanoivat, tunsivat puulajit. Olin kuullut toivotuksen "suksia kuuseen" aiemminkin, silti elämäni on mennyt päin mäntyä.

Kun junassa polvituntumalle istumaan tulevalle olen pelkkää ilmaa, huomaan loukkaantuvani. Odotan sitä pientä katsemerkkiä, ”kuittia”, jolla maailmalla lähelle joutunut kanssakulkija huomioidaan, että olemme ihmisinä ”samassa veneessä” ja tungoksessa. Ei, hän vain tuijottaa elämänhallintakapulaansa. Kaikki tuijottavat, vetäytyvät reaaliyksinäisyydestä virtuaalitoveruuteen. Olen joskus nähnyt junassa suloisen sukankutojan, kirjanlukijat ovat jo muinaisia. Ruudun hiplaajien ilmeestä näkee mitä he kapulastaan katselevat. Joskus joku on näyttänyt jopa onnelliselta.

Hiihdellessäni Saariselällä kohtalo pysäytti minut yksin ladulle päässeen äidin kanssa samaan paikkaan. Nainen kertoi tulleensa perheineen lentäen, koska autossa lapset olisivat saaneet liian pitkään pelata elämänhallitakapulapelejä. Vähän ihmettelin, ettei lapsille voi sanoa ei, tai eikö heillä ole muuta tekemistä. Silloin taskussani pirahti vanha tavallinen Nokiani, jolla ei voi hallita elämää. Ilmankos elämäni on ollut hallitsematonta.

Hotellin aamiaispöydässä eteläkorealainen tietotekniikan mies päivitteli kahdeksan- ja kymmenenvuotiaita lapsiaan: ”He elävät virtuaalitodellisuudessa”, hän sanoi kevyesti huolestuneena. Vieraannuttaako kapula kasvotusten kommunikoinnista, kyvystä lukea toisen kehonkieltä, tunnetiloja? Päivittelimme kuinka globaali ilmiö elämänhallintakapula on; lännessä ja idässä, kylissä ja kaupungeissa ihmiset näpelöivät samalla tavalla, samannäköisiä kapuloitaan. Eikä niitä voi edes työntää rattaisiin.

Tietotekniikan proffan ennustus 2000 oli älykännyn teknisen kehityksen ja käyttöfunktion osalta just. ”Silloin (tulevaisuudessa) ihmiset kulkevat kadulla elämänhallintakapulat käsissään.” Elämänhallinta-osiossa insinöörin ennuste ontuu. Kapula on asioiden hoidossa verraton väline, asioidenhallintakapula. Elämänhallintaan tarvitaan - onneksi - vielä muitakin instrumentteja, joskus ihmisen omaakin tahtoa. Muuten kapula alkaa hallita elämäämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Täällä Suomessa on vielä aika harvinaista, että kännykkään asennetulta Siriltä, Cortanalta tai vastaavalta kysytään neuvoa. Amazonin Alexa on käsittääkseni aina myös laite (echo), kuin bluetooth-kaiutin, mutta nyt on tulossa myyntiin myös näytöllä varustettu laite. Tyypillisesti nuo toimivat vain noin kahdeksalla tärkeimmällä kielellä ja niitä pitää osata puhua natiivi- tai lähes natiivitasolla.

Kiinassa melkoinen teinien suosikki on joku Microsoftin seurustelutaitokysymyksiin vastaileva kännykkäsovellus. Juttelevat sen kanssa kymmenenkin tuntia (ei muista olisiko ollut viikon aikana?). Noh, MS:n mainosvideoita Pekingistä. Tuo on suunnattu kiinalaisille vaikka onkin pääosin englantia. Sen takia tekstitykset on estetty.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitän kommentoijaa. Olet perillä "kapulan" mahdollisuuksista ainakin enemmän kuin meikäläinen. Mikäli tulkitsin oikein, viittaat kommentissa siihen, että kännykällä voi tehdä paljon asioita. Totta tuo, pientä ruutua voi tuijottaa monessa mielessä; on siellä asiaakin. Kirjoittajana otin tuollaisen kannan.

Juuri piipahdin pienessä "kivijalka"-kännymyymälässä (yksityinen) ja kundi kertoi, että hän käyttää työasioissa vain vanhaa kännyä. Tuon "asioidenhoitokapulan" hän ottaa vain matkalle, kun tarvitsee sitä ja nettiä. Hän oli sitä mieltä, että vanha puhelinkänny ja smartphone ovat aivan eri juttuja, kun siirtyy älypuolelle, siirtyy aivan toisenlaiseen maailmaan. Varsinkin vanhemmat käyttäjät voivat kantaa taskussaan turhia mahdollisuuksia ja apseja, joita ei koskaan käytä. Vaan eihän ne mitään paina.