Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Savolainen kesäblues

 • Pieksämäellä soi blues
  Pieksämäellä soi blues
 • Heikki ja Dave vauhdissa
  Heikki ja Dave vauhdissa
 • Rompetta Riistavedellä
  Rompetta Riistavedellä
 • Lisää rompetta...
  Lisää rompetta...
 • Tie Savosta Pohjois-Karjalaan
  Tie Savosta Pohjois-Karjalaan
 • Maitolaiturin prinsessa
  Maitolaiturin prinsessa

Saavuin iltapäivällä Savoon, Pieksämäelle ja suuntasin suoraan Terapia-baariin. Nainen pahoitteli, kun ei vastavalossa tuntenut tulijaa. Sanoin olevani outo näillä main. Nainen antoi sen anteeksi ja kertoi, että olin tullut oikeaan aikaan; parhaillaan on menossa 20. Pieksämäki Beach & Blues Party Hotelli Savonsolmussa, radiosta tuttu Teppo Nättilä juontaa ja pääkonsertissa soittaa SF-Blues eli Heikki Silvennoinen, Dave Lindholm ja Pepe Ahlqvist. Kaikki tuo tieto kolmessa minuutissa. Savolaiset ovat mutkattomia, joskus mutkallisia – tarpeen mukaan. Ja niin kävi, että puistokonsertissa paistoi aurinko ja Suomen kärkibluesmiehet tykittivät tyylillä.

Aamulla jatkoin savolaista ”saitsiitä” Juankoskelle, päämääränä Pohjois-Karjala. Riistavedellä pysähdyin, kun paikallinen antiikkitapahtuma näytti eloisalta; kaikkea kaikille, tarvekalua tekijöille. Mielen päälle jäi ”kommuutti”, joka aikanaan oli liki joka huusholleissa. Sen kääntyvän kannen alla on tila pesuvadille ja alakaapissa vesikannulle. Siinä huuhdottiin naama ja muutakin aikana, jolloin vesi ei lorissut raanasta. Sain hyödyllisen näkymän menneeseen. Oli myös vanhoja, puunauloilla koottuja jakkaroita. Vanhaa käsityötä ei voi liikaa arvostaa. Ja tuo ihana savolainen huumori T-paitateksteissä: ”Senttikin lähemmäksi, niin läsähtää.”

Juankoski on vanha, alkujaan rautaruukki taajama, kuten on Haapakoski Pieksämäen ja Suonenjoen välissä. Ruukit olivat erikoisia yhteisöjä syvällä Savon sydänmailla. Ruotsalaiset vaelsivat rautamalmin perässä rannikolta sisämaahan ja perustivat ruukkeja. Omistajat kävivät joskus paikalla pasteeraamassa ja nauttimassa oudon kielen ja valkoisen kesäpuvun tuomasta lisäarvosta. Parhaimmillaan ruukit olivat hyviä yhteisöjä elää; työtekijät hoidettiin kehdosta koulun ja työuran kautta hautaan.

Juankoskella ja Haapakoskella on yhteistä se, että molemmat ruukkitaajamat kasvattivat historiaan jääneet omat originellit osaajansa: Haapakoski maailmanmatkaajan, Pekka Lipposen ja Kalle Kustaa Korkin seikkailujen luojan, Aarne ”Outsider” Haapakosken. Juankoskelta lähti Juice Leskinen. Molemmista tuli kansainvälisesti suuntautuneita vaikka kasvoivat pienillä paikkakunnilla Savon sydämessä.

Kerran saavuin pyöräretkellä Juankoskelle ja etsin ruokapaikkaa. ”Kahtokkee, kylähullu”, kuului kaljaterassilta. En tiedä miksi sain tuon ylennyksen? Oliko syynä Guatemalan intiaanilta ostettu, virkattu hattu, vai vain se että ajoin polkupyörällä. Ehkä lausuja oli tarkka ihmistuntija. Siinä ymmärsin miksi Juice halusi sieltä pois. Sitten hän lauloi ”Juankoski here I come” ja palasi - ehkä enemmän toisten toiveesta - patsastelemaan kotikonnuilleen.

Valtakunnan Virallinen Kylähullu on arvonimi, jonka ”Kylähullujen kilta” myöntää anomuksesta. Vaatimukset eivät ole vähäiset: ”Kylähulluus ponnistaa ihmisen syvistä syövereistä, jossa pulppuaa luovuus, ylikehittynyt sosiaalisuus, herkkyys ja inhimillisyys”. Tuon luettuani päätin alkaa Eurooppa- tai gobaalihulluksi. When you think, think big - jos aiot ajatella, ajattele isoja (vap. kään.) - kuten jenkkiserkku muistaa muistuttaa ahtaasti ajattelevalle suomisukulaiselleen.

Mistä tietää milloin siirtyy Savosta Pohjois-Karjalan puolelle? Siitä, kun ”haaskan” näköiset naiset muuttuvat hauskan näköisiksi, heh. Murteet ovat niin haaskoja, heh, heh. Tosin ylittäessäni maakuntien rajaa, paikalla oli pelkkää korpimetsää. Ja heti siirryttyäni rajan taa, kävi samoin poloiselle variksenpojalle – se nousi liian myöhään siivilleen ja läsähti tuulilasiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä esimerkkihän sinulla tuohon globaaliin tehtävään jo on. Voisko olla parempaa kuin tuo Jenkkipressa? When he thinks, he thinks big - kun hän ajattelee , hän ajattelee isoja. Voisivat ne jenkkiserkkusikin jotain hänen oppejaan sinulle kertoa ja ajatuksiaan hänen suuruudestaan laukoa;D.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Aluksi..., olen vielä reissun päällä ja harvakseltaan täällä, US:n puolella. Kiitos vaan kommentista. Esimerkki on todella kouriin tuntuva ja suorastaan sydäntä kouristava. Tuo jenkkien sanonta, jota lainasin, on kyllä vanhaa perua, kuten varmasti tiedät. Itse kuulin sen jo aikoja sitten, aikana jolloin USA oli vielä "kasassa"ja jotain tolkkua maan politiikassa (ei nyt enempää siitä kuinka USA:n kansa on oikeassa ja demokratia puhunut) eikä Mr. Trumpilla olisi ollut asiaa ko. postiin. Täällä Kuhmon kulmilla, jonne sitten olen päätynyt, voi kuunnella isoja sekä pieniä, säveltäjiä ja solisteja..

Raimo Lappi

Onpa kotikyläni Haapakoski päässyt taas ainakin yhden kappaleen matkaa – viidentoistosekunnin julkisuuteen. Juttuun voisi lisätä myös Kari Kuuvan, joka jo nuorena poikana aloitteli siellä muusikon uraa. Myös tämmöistä tapahtuu ruukilla => http://www.pieksamaki.fi/tapahtumat/kesapaiva-ruuk...

Raimo Lappi

Onpa kotikyläni Haapakoski päässyt taas ainakin yhden kappaleen matkaa – viidentoistosekunnin julkisuuteen. Juttuun voisi lisätä myös Kari Kuuvan, joka jo nuorena poikana aloitteli siellä muusikon uraa. Myös tämmöistä tapahtuu ruukilla => http://www.pieksamaki.fi/tapahtumat/kesapaiva-ruuk...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos Raimo Lapille kommentista ja kiintoisasta infosta. Se, että Kari Kuuva - ansiokas sanoittaja muuten - on lähtöisin Haapakoskelta, oli minulle uutta. Täytyy tähyillä kalenteria sillä silmällä, jos siellä olisi tilaa Haaakoski-päivän verran. Päivän ohjelma vaikuttaa eloisalta.

Aarne "Outsider" Haapakoski-seura varmaan jakaa jotain infoa tästä värikkäästä persoonasta. Eikös hän kirjoittanut kirjan "Häivähdys purppuraa", joka liikkui samoilla aiheapajilla kuin Waltarin "Sinuhe". Nyt en muista kumpi kirjoita julkaistiin ensin. Oliko peräti jotain plagiaatti-keskusteluja aikanaan?