Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Terveisiä Lapista

  • Terveisiä Lapista
  • Terveisiä Lapista
  • Terveisiä Lapista
  • Terveisiä Lapista
  • Terveisiä Lapista
  • Terveisiä Lapista

Lapissa, Saariselän erämailla -pari kilometriä Kopsusjärveltä Sompion suuntaan- vaellellut turistiryhmä kohtasi yllättäen ihmisen. Aluksi tämä pitkätukkainen ja -partainen, heavybändin basistia muistuttava hahmo oli säikky ja pakeni pusikkoon. 

Säikky ihminen herättää pelkoa tai kiinnostusta. Neuvoteltuaan turistiryhmä kallistui kiinnostuksen puolelle ja lupasi hyvät kahvit ja WSOP-konjakkihömpsyt. Tarjous osui. Ihminen lähestyi ja istui pälyillen kannon nokkaan. Pian paloi nuotio, kahvi ja konjakki maistuivat.

Illan suussa, kun ihminen alkoi jo tapailla ensimmäisiä, kangerrellen ulos tulevia sanoja, turistiryhmä kysyi suoraan: Mitä hän täällä piileskelee? Mies maistoi kuksassa läikkyvää kahvi-konjakki-koktailia ja aloitti kertomuksensa. Silloin soi puhelin. Kahden metrin loikilla mies pakeni metsään, mutta kahvin ja konjakin kiusoitteleva tuoksu sai hänet palaamaan.

   "Tu-tuota härveliä minä täällä olen pakosalla", mies lausui ja osoitti puhelimen näköistä monitoimikonetta. Kuukkeli keikisteli kelon oksalla. Turistit tuijottivati liekkeihin ja sitten toisiinsa.

   "Miten niin, he kysyivät yhteen ääneen."

   "Eihän sitä kestänyt pirukaan", mies sanoi. "Puhelin soi koko ajan, töissä ja kotona. En voinut mennä paskallekaan jos puhelin ei ollut taskussa. Oli soitetava vaimolle, että olen parin minuutin päästä kotona, piti textata viestiä kun olisi pitänyt sextata. Avioelämä kuihtui, arvannette lopun."

   "Mutta tämä on tärkeä työväline", ryhmäläiset sanoivat yhteen ääneen.

   "Hyvin olen pärjännyt nämä viisi vuotta ilmankin."

   ”Mutta minä olen toimittaja”, sanoi ryhmän pujopartainen nuorimies ja sipaisi mustaksi värjätyn otsatöyhdön silmiltään, näpräsi kiihkeästi pienen monitoimikoneensa kosketusnäyttöä ja otti sitten kuvan niin, että salamavalo vain läsähti päin heavybasistinnäköisen ihmisen pelokkaita kasvoja.

   ”Mitä sitten, jos onkin toimittaja”, kysyi juuri kännykän digitaaliseen muistiin bittimöykkynä tallennettu ihminen.

   ”Sitä vaan, että on alati metsästettävä aiheita, luettava nettilehtiä, blogeja, lärvikirjaa, uutisia…, mesetettävä, luettava ministerien tviittaukset pysyäkseen ajan tasalla ja mediayhtiön palkkalistoilla. Voitko ymmärtää, menninkäinen?"

   ”Pitkästi puhuit, geelitukka. Kuulinko oikein? Sanoitko metsästäväsi aiheita? Kiintoisaa, niitähän tässä minäkin, heh, metsästelen, aiheita, sano.” Noin sanoessaan heavybasistinoloisen ihmisen silmissä välkähti ovela pilkahdus. Hän pyöräytti konjakkimukia tottuneen tyylikkäästi kuin naistenlehtien julkimokutsuilla, nuuhkaisi tuota jumalten juomaa nauttien sen rikkaasta aromimaailmasta, hörppäsi viimeiset hömpsyt ennen kuin katosi parta ja tukka hulmuten ylväänä taivasta kohti kurottavien kynttiläkuusten katveeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valokuvista palautetta. Kuvat ovat teknisesti hyviä, eli tarkkuus ja värit kohdillaan, mutta sommittelussa minua häiritsee, että ne kaikki ovat "napakymppejä. Eli kiinnostavin kohde on tasan keskellä, kuvista häipyy kaikki muu mielenkiinto, kun kohde on jo itsessään napakymppi. Jos kohde olisi kultaisessa leikkauksessa kuvat olisivat minusta mielenkiintoisempia.

Tämä ei ole arvostelu, vaan mielestäni rakentava kritiikki, eikä ole tarkoitus masentaa vaan sanoa oma mielipide ilman sarvia ja hampaita. Kuva kaksi puhutteli eniten. Kiitos.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jos valokuvaus on fokuksessa niin hyvin opettaa Ari mutta kun tämä basistin näköinen keräilikin elämyksiä niin saattoi senvuoksi kuvat olla sen näköisiä kun olivat.

Se noista ainakin seurasi kodallani että ruskan sekaan rupesi pohjoiseen tekemään mieli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Basistin näköinen;)

Juu Lapin kaiho iskee aina kun tuollaista lukee.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen Vastaus kommenttiin #5

"Basistin näköinen;)"

En tiedä mihin viittasit? Sanoisin kuitenkin, että jahka parta jaksaa kasvaa...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehkä lintukuvan todellakin olisi voinut järjestää hieman epäsymmetriseksi, ja jättää vähän enemmän tilaa "katseen suuntaan". Annan kuvalle joka tapauksessa kiitettävän arvosanan, pienellä miinuksella valoläikästä kuukkelin oikealla puolella; se jotenkin häiritsee. Vai?

Lähde (vai lieneekö lampi) ansaitsee paikkansa kuvan keskellä, ja kaikki muu kehystää sitä. Tunturimaiseman puhtautta ja selväpiirteisyyttä esittelevissä kahdessa kuvassa ei nähdäkseni ole keskipisteissään mitään erityistä. Vai?

Mitä ovat nuo kiviröykkiöt, joista yhdessä kuvassa on esimerkki? Ei tuollainen hutera pino voi ainakaan virallinen maastomerkintä olla. Vai?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kohdilleen napsahtelevat Tuomon sanat.
Kuukkeli-kuvasta olen aivan samaa mieltä. Täytyneen vaihtaa kuva toiseen versioon, kunhan kerkeen - ihan vain huvikseen.
Lähtökohtaisesti lätkin kuvia vain viedäkseni ajatukset Lapiin.

Se kiviröykkiö on kuvattu Kiilopään huipulla. Versioita on muitakin, laajemmein maisemaan taustalla jne. Tuossa vaan on tuo symmetria ja pilvien leikki, sininen taivas.

Kiitos kaikkiaan rakentavasta kritiikista. Painan ne syvälle mieleeni ((

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #7

Siis kivikasa on vain vaeltajien huvikseen kokoama maamerkki, joka on vahvistavinaan tunturin huipun sijainnin. Mikäpä siinä.

Olenpa minäkin joskus innostunut asettelemaan kiviä päällekkäin kuin vieraskirjamerkinnäksi, tyyliin "olin täällä". Paikka oli Lanzaroten rantaviiva, jossa särmikäs laavakivilohkare vastauksena viilsi sormeeni joltisenkin haavan. Siitäs sait, senkin sorkkiva turisti! Onneksi sormi ei tulehtunut, vaan haavoittuneena muodosti pelkän varoituksen.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Hei, kas, täällä jo kaks kommenttia.

Arille kiitos asiantuntevasta arviosta. Allekirjoitan - suurelta osin. Pitää näemmä olla tarkkana mitä tänne esiin laittaa. Minulla on kiusallinen viehtymys symmetriaan ja taisin osin tiukentaa rajauksia tähän tarkoitukseen. Muistanko oikein, että teet kuvataidetta? Silloin sommittelun säännöt ovat sinulla hallussa. Ei arvostelu masenna, varsinkin kun se on noin kohillaan. Palaute on US:n suola.

Matti: Reissu Lappiin vuodessa, pitää huolet loitolla. Ehdit hyvin ruskan rääppiäisiin. Lokakuu on kivaa aikaa, silloin siellä ei ole noita turistiryhmiä vaan vain meitä "heavybasisteja" (=;

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei tarvitse olla tarkkana, kyllä tänne saa laittaa mieleisiään otoksia jatkossakin, en minä mikään kuvapoliisi halua olla, enkä ole.

Tulipahan mieleeni, kun kaikki kuvasi olivat keskittyneitä. Tuohan on se perinteinen tapa, kohdistetaan objekti keskelle ja painetaan liipasinta.

Kohta laitan itse neljä kuvaa ja niitä voi sitten kaikki arvostella, eihän siitä mitään tulisi jos ei tänne kukaan uskaltaisi enää kuviaan laittaa.

Meillä oli joskus valokuvauskilpailukin täällä Kaijan toimesta, ja Reino Toivanen sen taisi voittaa ylivoimaisesti. Hän myös antoi kritiikkiä, ja siitähän se kuva jalostuu.