Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Remontti

Pakon edessä ihminen tekee melkein mitä vain – vaikka remontin. Olin siirtänyt ryhtymistä, hyväksynyt hilseilevän laipion, palkeenkielet tapeteissa, patterin yläpuolelta tummuvan seinän ja kellastuneet ikkunanpokat. Oli ryhdyttävä toimeen. Kun huone on tyhjennetty, työ on pakko viedä päätökseen. Pieneltä näyttänyt remontti kasvaa edetessään, lopulta siitä tulee joksikin aikaa osa elämää ja aikanaan asunnosta kuin uusi.

Remontin jälkeen elämä ei ole ennallaan. On heitettävä pois turhaa, uusittava kalusteita ja järjestystä. Kestää tovin ennen kuin tavaroilla on paikkansa - huoneessa ja asukkaiden ajatuksissa. Nikkaroinnin ohessa ihminen selaa ja kelaa elämäänsä. Ulkoinen remontti tekee työtä myös ihmisen sisällä.

Paklattuaan, hiottuaan ja maalattuaan viikkotolkulla, työ ”ui liiviin”, silmät herkistyvät näkemään. Kyläreissulla ja kaupungilla tarkkailee missä kunnossa ovat pinnat ja rakenteet. Onko seinä maalattu hyvin? Kas laipio hilseilee ja ikkunanpokan pinta lehteilee. Miten ammattimies on työnsä tehnyt? Remonttia tarvitaan täällä tai sitä tehdään tuolla. Jos vanhaa on remontoitu väärin, tyylittömästi, se sattuu silmään ja ottaa päähän.

Keittiö on oma juttunsa; vaativa ja hintava. Hän joka kokkaa, läträä, ehkä tiskaa, huomaa pian; muodikas ei ole aina parasta. Miksi keittiön kaappien ovien on sulkeuduttava itsestään? Oven sulkevat saranat ovat heikompia kuin vanhat ja ottavat tilaa kaapin sisältä. Kaarevaputkiset vesihanat ovat muotia, kauniitakin -  kuvissa, mutta roiskuttavat ellei allas ole kyllin laaja ja syvä. Tavallinen keittiönraana on usein käypä. Kovassa käytössä huomaa pian, että tiskipöydän paras pinta on peltiä, se sallii tekemisen meiningin.

Koko elämämme on yhtä remonttia. Lääkäri suosittelee elämäntaparemonttia, kun kolesteroli on korkealla. Ravintolan yllättävä sulkeminen ”remontin vuoksi” on usein ”koodi” tapahtuneille virheille tai laittomuuksille. Vaatekaupat myyvät vanhaa varastoa Remontti Alen nimellä. Ihmisen ehkä kovin ”henkinen remontti” ja ajatusten uudelleen "kalustaminen" tulee eteen silloin, kun tapahtuu jotain järkyttävää; kun sairaus osuu omalle tai läheisen kohdalle, tai kun läheinen poistuu keskuudestamme yllättäen.

Hän, joka on tehnyt täysremontin asunnossaan tai elämässään, tietää; se ei ole leikinasia. Sitten pikkuhiljaa; kissa repii tapettia, maali hilseilee, valkolakka kellastuu tai elämä kääntää selkänsä. On taas remontin aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vuolaat ja runsaslukuiset sisustamiseen ja remontoimiseen keskittyneet lehdet ja TV-ohjelmat varmasti tarkoittavat ihan hyvää. Mutta niinkin on että ovat olleet omiaan särkemään perheonnen ja harmonian monissa talouksissa. Ihan tuttavapiirisänikin tiedän tapauksia että kun perheen emäntä on kyllin sisustuslehtiä selannut ja ehkä vielä pahempi, silmät kiiluen ja kademielellä katsellut ihania remonttiratkaisuja televisiosta on seurauksena ollut että aivan kelpo kotiakin on ruvettu laittamaan uuteen, modernimpaan uskoon.

On tapauksia että ongelmia ja riitoja nousee talousvaikeuksista joihin on ajauduttu hintavien remonttikustannusten vuoksi, niistä muuten harvemmin TV-ohjelmissa mainitaan. Sitten ongelmaksi voi nousta että perheen urospuoli ei ymmärräkkään viihtyä, asettua osaksi uuden ajan henkeen ja vaatimuksiin rakennetua kodin usein taiteellista ilmettä. Ei tunne asumustaan lämminhekiseksi johtuen vaikkapa sen umpivalkoisuudesta, ei löydä tavaroita ja tarvekaluja jotka ennen tutuilla, ikimuistoisilla paikoilaan olivat käden ulottuvilla. Näin alkaa hän yhä enemmän viihtyä autotallissa nikkaroiden tai jopa etsiytyä aina useammin tuttujen kavereiden seuraan paikalliseen pubiin ihmettelemään ajallemme leimalliseksi tullutta nopeaa muutosta ja kaiken katoavaisuutta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Hyviä näkökulmia asiaan kommentissasi. Ken on kerran tehnyt remontin ja asunut asunnossa samaan aikaan (keittiö remontoidaan usein noin), päättää ettei enää koskaan. Mutta aika ja unohdus tasaa ajatuksia.
Parhaimmillaan remontti on kivaa, mutta vaatii oikeaa asennetta. Suunnittelukin on tärkeää ja budjetointi, myös omien voimavarojen. Ammattilaisista on apua, myös suunnittelussa. Etenkin keittiössä.

Olen törmännyt hartiapankkirakentamisen alueella, että on yliarvioitu resurssit, rahalliset ja omat voimat. Kun sitten talo on valmistunut, asukkaat ovat uupuneita ja kestää tovin, ennen kuin jaksetaan nauttian kättensä töistä.

Tämmöisiä tuli mieleen.

Tämän blogin suosituimmat