Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Vetävätkö merkkihuoltamot hintoja hatusta?

Sattuipa, että autoni etupyörät olivat roiskineet irti maalia siitä alhaalta korin kulmasta. Korjasin ja päätin ostaa suojaksi "roiskeläpät". Tuostakos soppa syntyi.

Heti ostettuani (merkkiliikkeestä), kun passasin läppiä, epäilin niiden kelpoisuutta (olivat täysin jäykät ja liian pitkät) ja halusin vaihtaa. Koska muita ei ollut ja myyjä lohdutti, ettei niistä ole valitettu, ostin ja asennutin ne toisaalla. Ensimmäisellä poistumisella parkkipaikalta, läpät raapaisivat katuun ja kiinnikkeet särkyivät, pysyivät kuitenkin paikoillaan. Sama tapahtui toisella, aivan tavallisella katuliittymällä. Harmitti, ei hinta, vaan että tuollaista suunnitellaan, merkkiautoon (länsieurooppalainen, tosin pienemmästä päästä) ja niitä vielä myydään.

Sovittiin, että poistavat läpät merkkihuoltamolla. Näin tapahtui. Koska katsastusmies oli huomauttanut jarruvalon pienestä viiveestä pyysin, että jos pienenä hyvityksenä tuon voisi tarkistaa samalla, kun on ollut kuluja (läppien hinta ja asennus) ja puoli vapaapäivää meni pilalle. Roiskeläpät poistettiin, mutta jarruvalon kytkin kuulemma piti uusia ja asentaa, hinnaksi olisi tullut 170 euroa. Otin pelkän kytkimen.

Menin "nyrkkipajalle" ja pyysin akun vaihdon (oli juuttunut kiinni) ja jarruvalokytkimen asennuksen. Molempiin töihin meni aikaa niin vähän, että korjaaja ehdotti hinnaksi "että jos pari kymppiä". "Nyrkkipajamies" totesi jarruvalonkytkimen toimivaksi, sitä olisi vain pitänyt säätää herkemmälle, kuten piti säätää tätä uuttakin. Tuo ei tullut merkkihuoltamon miehelle mieleen - vaan hän halusi myydä uuden kytkimen. Ja uuden kytkimen asentamisesta ratin alle sulaketilaan (ei mitään kojelaudan avaamista), johon kuluu 5 enintään 10 minuutta, merkkihuoltamo olisi veloittanut 170 euroa! Nyt osaan tehdä tuon itse.

Tuli mieleen Hesarin Yleisön osastolla ollut juttu. Mies vei auton merkkihuoltamoon pako-putkiongelman vuoksi. Koska huoltamoilla ei korjata vaan vaihdetaan uuteen, puolet putkesta olisi pitänyt vaihtaa; hinta 700 euroa. Pakoputki korjattiin, siis korjattiin, autokorjaamossa Kehä lll n ulkopuolella ja hintaa tuli alle 100 euroa.

Mikä tuossa minun roiskeläppä jutussa oli se ongelma? Montakin. Ensiksikin se, että merkkiosa on alkujaan käyttökelvoton ja sitä myydään. Noloa. Ilmeisesti kukaan ei ollut viitsinyt aikaisemmin huomauttaa maahantuojalle ja valmistajalle. Huomasin, että vaikka miehet istuvat vieretysten, huoltamon töitä myyvällä ei ole mitään yhteyttä varaosamyyjään jne. Kaikki olivat ymmyrkäisenä kun tuli ongelmatilanne ja asiakas, joka ei vain maksanut vaan jopa vaati pientä korvausta virheellisestä tuotteesta sekä kuluista.

Ehkä suurin ongelma kuitenkin on siinä, että suuret autoliikkeet ja merkkikorjaamot ovat tottuneet vain rahastamaan ja reilusti. Alkuun he eivät kyenneet ymmärtämään myyneensä käyttökelvotonta (asia todettiin) tavaraa eivätkä sitä, että liike on vastuussa, ja asiakas voi vaatia korvausta edes tuotteen hinnasta, asentamisesta sekä myös vaivasta. Hintansa on myös imagolla, teinhän tavallaan palveluksen firmalle tuodessani ongelman esille.

No, lopulta usean kiivaankin, jopa minua syyllistävän, puhelun jälkeen päästiin sopuun; en sentään jäänyt maksumieheksi. Mutta tuo alku asenne; että asiakkaan pitäisi ottaa vastuu virheellisestä tuotteesta ja sitten tuo hinta; 170 euroa 5-10 minuutin työstä - niin ja se, että merkkihuoltamolla ei viitsitty säätää vanhaa, toimivaa jarruvalokytkintä vaan myytiin uusi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tuli mieleen joskus ehkä muutama vuosi sitten lukemani juttu väärän värisistä valoista autossa. Katsastus oli vaatinut muuttamaan väriä ja autoilija ajoi korjaamolle. Siellä väärän väriset lamput olisi vaihdettu tuhansien hintalapulla.
Autoilija tilasi Yhdysvalloista ohjelman ja se muutti värin vaadituksi. Kustannukset muistaaksni hieman yli 100$.