Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

KALMA onkin kelpo paikka

 • Kalma Saun - kuin temppeli.
  Kalma Saun - kuin temppeli.
 • Kalamajan vanhaa tyylikkyyttä.
  Kalamajan vanhaa tyylikkyyttä.
 • Entisöidyt talot odottavat maalia, kadut päällystystä.
  Entisöidyt talot odottavat maalia, kadut päällystystä.
 • Uutta arkkitehtuuria vanhan keskellä.
  Uutta arkkitehtuuria vanhan keskellä.
 • Kalamajan rappioromantiikkaa.
  Kalamajan rappioromantiikkaa.
 • Vanha mutta tyylikäs.
  Vanha mutta tyylikäs.
 • Kunnostusta odotellessa.
  Kunnostusta odotellessa.
 • Aurunkoinen kevätpäivä.
  Aurunkoinen kevätpäivä.
 • Kolm Lövi Pood Baar
  Kolm Lövi Pood Baar
 • Vanhaa, tukevaa tyylikkyyttä.
  Vanhaa, tukevaa tyylikkyyttä.
 • Kyllä täällä kelpaisi asustella.
  Kyllä täällä kelpaisi asustella.
 • Gustav Cafèn herkkuja
  Gustav Cafèn herkkuja

Nimi jäi mieleen heti - KALMA. Hyvä nimi saunalle, josta luin ensikerran innokkaana saunojana tunnetun Kadunmiehen (Juha Tanttu) pakinasta Helsingin Sanomissa. Oli 1990-luvun loppua. Kadunmies edusti ”human interest”- journalismia ja pysyi erossa politiikasta. Hän kirjoitti paitsi saunoista, taiteesta, ilmiöistä, kirjallisuudesta, runoista, limerikeistä (engl. limerick) tai appelsiinimarmeladin koostumuksesta - ja matkailusta. Silloin lukijat eivät somettaneet vihaisina vaan lähettelivät söpösti kirjeitä ja postikortteja.

Seuraavalla Tallinnan matkalla kävelin Vanalinnan kuvetta rautatieasemalle ja siitä ratikkakiskojen tuolle puolen: Ränsistyneitä puutaloja, puoteja, baareja - ja jatkoin rappeutuneiden, mutta perustyylikkäiden kerrostalojen ohi osoitteeseen Vana-Kalamaja 9a. Siinä se oli, vuonna 1928 valmistunut betoninen rakennus, kuin temppeli, jonka julkisivussa on ”roomalaiset pylväät” ja seinässä isolla: KALMA SAUN. Vaikka nimi kalskahti kolkolta, paikalta josta ei ole paluuta, avasin kauniin oven ja jatkoi peremmälle.

"Jo elänyt" Kalma osoittautui kelpo paikaksi, jossa on ripaus venäläistä banyaa. Suuren saunan kulmassa huokaili kookas kiuas. Tummuneilla lauteilla istui pari ikämiestä, molemmilla päässä huopaiset saunahatut. Toisella oli tamminen vasta eli vihta. Miehet puhuivat hyvää suomea. Kertoivat, että tammisvasta on ihan hyvä koivuisen korvike. Toinen miehistä tiesi, että saaristo-oloissa kylvetään katajavastalla. Kun katajan hauduttaa kuumassa vedessä siitä nousee kiva tuoksu ja selkänahka sekä lihakset pehmenevät. Puhuttiin myös Viron vapautumisesta Neuvostoliiton ikeestä – eihän tuollaisia siirtoja maailman politiikassa joka vuosikymmen tapahdu.

Kalman hämärässä innostuin saunahatusta. Kun sittemmin Savonlinna torilla myyjärouva poimi minut, nuutuneen näköisen: ”Hei, te väsynyt mies siellä! Tässä teille pelastus; pellavainen saunamyssy, joka auttaa viimeisten järjenrippeiden säilymisessä vielä löylyjen jälkeenkin.” Ei se noin, mutta tuollaisia muunnelmia tarjoilen nyt kun joku yleisessä saunassa kysyy myssystäni – ja usein kysytään, vaikka olemme ”saunankeksijäkansaa”. Miksi Suomenlahden eteläpuolella saunamyssy on yleinen ja Suomessa ei? Oli miten oli, aamulla join kahvit Savonlinnan mainiolla kesätorilla ja talutin matkapyöräni Ms. Puijoon, jonka peräkannella vielä silloin oli sauna - vaan eipä ole enää. Kun illansuussa rantauduimme Kuopioon, myssy oli saunotettu sisään ja sille kehitelty kaikenlaisia tarinoita.

Aikaa kului ja nyt kävin taas Kalmassa. Kokonaisuutena kaikki oli ennallaan, miesten puulämmitteisessä saunassa hämärää, kuten saunassa kuuluukin olla - kulmassa huokaili edelleen se uhkea kiuas. Huopaisia - vähän hupaisiakin - saunamyssyjä virolaiset käyttävät edelleen. On kylmävesiallas ja baarista saa olutta, omiakin on lupa nauttia. Saunan jälkeen kävelin kaduilla ja poikkesin Kopli 14:sta sijaitsevaan Kolm Lövi Pood Baariin neuvoa-antavalle. Olin taas hieman viisaampi, kun Tallinna avasi salaisuuksiaan.

Olin jo oppinut, että Kalma on lyhenne Kalamaja- kaupunginosasta, joka on nyt muutoksen kourissa; uutta rakennetaan ja vanhaa entisöidään. Kalman uhkea saunarakennus on säilytetty. Olenko väärässä, jos väitän, että virolaiset ovat kiinnostuneempia vanhan säilyttämisestä kuin me suomalaiset – ja yhdistävät uutta sekä vanhaa arkkitehtuuria rohkeasti.

Hän, joka menee nauttimaan Kalman leppeistä löylyistä parin vuoden kuluttua, kohtaa Kalamajan, josta on kehittynyt trendikäs kaupunginosan. Ja jos Peter Vesterbackan kevyesti suuruudenhullun Helsinki-Tallinna-tunnelin aikataulu pitäisi, hesalaiset voisivat ajaa junalla saunomaan Kalmassa jouluaattona 2024. Eppäillä soppii…Vaikka aika rientää ja kaikki muuttuu, yleisiä saunoja ja muutaman vanhan ravintolan soisi säilyvän Suomessakin ennallaan, kiinnekohtana ajassa. Yhdestä en luovu – se on saunamyssy, jonka käytön opin juuri KALMAN leppeissä löylyissä, tumman kiukaan huokaillessa.

 

Kalma on avoinna: Ma-Pe; klo. 11-22 ja La-Su; 10-23 . Arkipäivisin eläkeläiset saavat reilun alennuksen klo 10-15.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olenhan muutaman kerran tuolla Kalmassa käynyt saunomassa. Se tuo aina mieleeni 70-80-lukujen Suomenlinnassa sijaitsevan Merisotakoulun saunan, siis saunatiloiltaan. Molemmissa massiivinen kiuas, vaikka Merisotakoulun saunassa vieläkin isompi kertalämmitteinen kolossi.
Tuohon saunamyssyyn en ole tullut innostuneeksi, enemmän lienee traditio kuin hyötyväline; näin ainakin eestiläinen tuttavani määritteli.
Tuota Kalamajan tulevaisuutta huolestuneena seurailin aikani silloin 90-2000-luvuilla mutta ilmeisestikkin huoleni oli turha. Eestiläinen todellakin modernisoi taidolla vanhoja rakennuksia, tuoden niihin nykyaikaa.
Hyvänä esimerkkinä esim Viinarannassa, Lootsi 7-9 Kochin makasiinit, entiset amiraliteetin varastomakasiinit ja siellä sijaitseva panimoravintola Kochi Aidad; voisin suositella, hinta-/laatusuhde ja palvelu kohdallaan.
Vanhaan kaupunkiin minua ei saa ravintolareissullani, miljöö hieno mutta hintava, jopa ylihinnoiteltu ravintolaelämä; turistirysä. Minun mielipaikkojani Tallinnassa ja ympäristössä ovat nämä idän puolen, venäläiset, gruusialaiset, aidosti eestiläiset ...yms ravintolat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt kun olet Kalmaan tutustunut, seuraava kohde voisi olla vaikkapa Hell:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hell,_Norway

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Linkkisi luin, täytyy vain sanoa, ettei tuo Norja ole minua koskaan kovin kiinnostanut.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kas, tänne on tullut pari kommenttia.

Kalle: Merisotakoulun saunahan on tosiaan kuuluisa ja kookas. Eikös sinne mahdu vajaa komppaniallinen miehiä - ainahi melekeen.

Tallinnan Kalamaja kyllä pesee kasvojaan vauhdilla. Siellä on muutamia tukevia kerrostaloja, joiden kunto on huono. Kun aikanaan remonttimiehet päästetään valloilleen niistä tulee varsinaisia helmiä.

Olen kuullut, että virolaisten mielestä Helsingissä on paljon modernia arkkitehtuuria. Makukysymys. Minä koen, että Tallinnassa rakennetaan kovasti ja rohkeastikin. KUMU on kiva. Mielenkiintoinen ratkaisu on eräs rakenteilla oleva hotelli, joka kohoaa fasadiksi jätetyn vanhan korttelitalon sisältä. Mainio ratkaisu.

Totta on, että Tallinnan parhaat ja edulliset ruokapaikat löytyvät juuri mainitsemistasi paikoista.

Ai niin, siihen saunahattuun piti vielä.. voi hyvin olla että se on vain saunakulttuuria, opittu tapa. Omin tuon tavan itselleni. Tuntuu kuin myssy päässä saunan jälkeen ei niin väsyttäisi - ja kun jostain syystä tuo hiuspehkokin on harventunut, niin myssy suojelee kuumalta (((

Juha: Kiva vinkki tuo Hell. Kiitos. Jos olisi ollut pohojoisempana, olisin bongannut loppukesästä. Ajatuksena on ajella vaikka Kirkkoniemen kautta koukaten. Porsangerin vuonon perukan olen tarkastanut; mahtavat maisemat olivat.

Tie Hell (-vettiin) on reunustettu kauniilla ajatuksilla (muistanko oikein - kokemus siitä vielä puuttuu). Tai se on päällystetty asfaltilla. Ehkä sinne johtaa muuten vain ... "loo-ong and winding road..."

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Joopa joo; 27.5. tienoilla pakenen Tallinnan rauhaan. Täytän merkkivuosia ja en jaksa kotona mitään "pierunpidättelytilaisuuksia". Siispä Tallinnaan, majapaikkani on siinä melko lähellä KALMA:a, vain 300m. Taidan lauantaiaamusella käydä kylpemässä, vastan tosin otan kotoa mukaan, autolla kun menen. Heräsi kuitenkin ajatus, josko sitä saunahattua kokeilisi, tosin ei minulla vielä ihan "sisäkumi" paista päälaella, parturinikin (Raua 4) sanoi, että vielä leikattavaa riittää.
Kuitenkin eestiläisten ystävieni kanssa silloin menemme pihville Argentinaan, siis ravitsemusliikkeen nimi.Hyväksi todettu vaikka melko lähellä vanhaa kaupunkia sijaitseekin. Yksi vaihtoehto oli Kolm Sibula mutta mielestäni liian "pintapaikka", samaan käsitykseen päätyivät ystävänikin.
Maanantaina sitten hammaslääkäri. En tiedä jatkanko sitten pakomatkaani, laivapaikkoja kun Suomeen päin saa aina tuonne torstaihin asti. Katsotaan.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Onnea vaan 27.05 tienoilla tapahtuvan merkkipäivämatkan johdosta.
Kannattaa kokeilla saunahattua - sitähän ei tiedä vaikka tulisit entistä viisaampana ulos saunasta ((( Ja tuskin eestiläiset mieltään pahoittavat, jos heidän "saunakulttuuriaan" lainailee. Taitaa tuo mielenpahoitus olla muotia tällä puolen lahden.

Oletko löytänyt hyvän hammaslääkärin?
Itse kävin juuri. Aikaisemmin tehneet hyvää työtä. Nyt miestohtori (jossain päin Narvantietä) teki hätäistä työtä kruunun kanssa. Laittoi heikon pohjustuksen ja pienen syvennyksen kruunuun (myönsi itsekin)kun juur kävin korjauttamassa.
Noh, iloa kesti laivalle, jossa aterian yhteydessä kruunu katosi. Tohtori on lomalla ja johtajan kanssa neuvottelevat mitä tekevät. Saas nähdä saanko korvauksen.
Vähän shitti juttu.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen aina käyttänyt Kliinik 32, Tornimae 5-7, ei halvin mutta hyvä ja todella hieno asiakaspalvelu.
Olet ilmeisestikkin käynyt hammaslääkärillä Lasnamäessä, siellä Läänemere Hambakliinik, siellä kävin kerran korjauttamassa hampaan, halpaa mutta vanha totuus, halpa ja hyvä eivät kohtaa. Lasnamäessä on aivan lähekkäin kolme klinikkaa, Läänemere halvin.
Minulla on nyt meneillään kahdeksan implantin laitto, syksyllä tulee vuosi täyteen. Huomennakin siellä pitäisi käydä.
Jos autolla liikut niin Stokmanin parkissa on tilava monikerroksinen halli SEB-pankin pihalla saattaa löytää ilmaisiakin paikkoja.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos vinkeistä.
En halua mainita ko. paikan nimeä, mutta löytyy osoitteesta Narvantie 59.

Sain aikoinaan vinkin suomalaiselta ja on ollut hyvä. Nyt lipsahti - omalta kannaltani kiusallisesti. Kuten mainitsit, halvalla ei saa hyvää ja hosuen tulee... Tämä toteutui nyt kohdallani.

Hampaan perushoito taitaa olla selvästi halvempaa lahden takana, mutta specialityöt eivä välttämättä. Implanteista en tiedä. Jos on joutoaikaa ja mieltää matkat hinnattomaksi huviksi niin se auttaa, Jos ajalle ja matkoille laskee hintaa; eipä juur kannata enää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Suomeen on syntynyt virolaisten hammasteknikoiden palveluja, joita mm. Hgin yliopiston hammasklinikka käyttää - halpoja kun ovat.

Ikävä kyllä, itse jouduin yhden heistä tunnistamaan, kun eräänä viikonloppuna kruunu irtosi.

Kun soitin hädissäni palveluun, vastannut miesääni totesi, paikallinen irvileuka ilmeisimmin, että Ladalla ei saa samaa mitä Mersulla!

Lopetin hoidot siihen paikkaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Implantin hinnaksi tulee Kliinik 32:lla 950€/kpl(takuu 10v) kaikkine hoitoineen. Implantteja löytyy ihan tuolta 500€ ylöspäin. Normaali paikkaus puudutuksella maksaa vajaat puolet Suomen hinnoista (yksityinen).
Matkakustannukset Tammelasta Tla - Hki - Tla, kilometrikustannukset 31,20€ (kaasuauto), laivalippu hki - tal -Hki+auto+kuski+ruokailu, edestakaisin Tallinkilla n 100€ (riippuu vuodenajasta, tuo on maksimihinta. Tallinnassa kuluu ajeluun n 12€ edestä. Laskelmat perustuvat auton kokonaiskuluihin/km (minulla exel taulukolla). Matkakuluihin siis aterioineen kuluu 143€ Tammela -Tallinna - Tammela. Lisäksi kun otetaan lukuun myöskin se, että ostan Viitanetistä kalastustarvikkeita (verkkoja, rysiä, tarvikkeita) melkein joka reissulla. Ruokapuoltakin tulee reissuittain ostettua tuotteita, joita ei Suomesta saa ja tietenkin jonkin verran virvokkeita mm tummaa pienpanimo-olutta.
En minä noita perusreissukustannuksia kalliina pidä jos lasken erotuksen suomalaisen ja eestiläisen klinikan hinnoista. Jään jopa reilusti plussalle.
Niin, ja muuten, tämän ikäinen vanha mies saanee omaan viihtyvyyteensäkin satsata. Tarveasiat Eestissä käynteihin ovat etusijalla mutta siellä on muuten paljon hyviä kavereitakin, joita tapaan ja joskus vähän viihteellekkin mennään.
Toisaalta, aivan vakavaakin asiaa. Siellä Jahtsadam:n kulmassa istuskelee vanha rouva, kerjäämässä, mies on siinä D-kaijalla litkaamassa kiluja. Mamman kerjääminen ja miehen kilut ovat vajaan 150€ eläkkeen lisäksi elämisen ehto. Aina poikkean rupattelemassa rouvan luona ja roponikin laitan sinne purkkiin.
Rouva se vaan valittelee, että kalastuspäivän kulut ovat pullo Belowia (40€), ei siitä paljon talous kostu.
KALMA:sta muuten, taisin mainitakkin, lauantaina ap käyn kylpemässä ja sitten Kalasadamast tuore savustettu tuulehaug tai pari. Saan ne kylmään koko kotimatkaa edeltäväksi ajaksi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos Mirjamille tiedoista ja Kallelle niin ikään.
Tarkkaan olet laskenut. Kaikki tiedot tulivat tarpeeseen tuon hammaskruunuasian vuoksi.
Paikka, jossa olen käynyt, ei liene edullisin Tallinnassa, on puitteiltaa mukava ja palveleva. Nyt vaan kävi kämmi. Ehkä pääsemmem asiassa hyvään lopputulokseen. Paikan vaihto tullee kysymykseen ja otan vinkeistä vaarin.

Tarkat laskelmat tulivat tarpeeseen. Purukalusto kuluu ja olen pikkuhiljaa valmistautunut pakon edessä implanttiin eräältä osin. Tuo 950 eur. on halvempi kuin mainostetut Budapestin implanttimatkat. Vielä ei kuitenkaan ole ajankohtainen.

Samalla tuli todistettua sekin, että Kalman ja saunamyssyn kautta voi päästä hammasasioihin ja saada kaipaamaansa informatiota. Näin ollen aina kannattaa kirjoitta ja kommentoida. Blogi on vuorovaikutusta ja näin se on tehnyt tehtävänsä.

Aurinkoisia Tallinnan matkoja kaikille.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Jatkan vielä tuosta hammaslääkärihinnoittelusta; eilen taas Ninan kiusattavana. 50 min hampaan poisto, kaikenkaikkiaan tunti. Puudutus 15€, operaatio 85€ (hammas poistettiin palasina ja haava ommeltiin), lääkinnälliset toimet, sisältää infektion torjunnan, verentulon tyrehdyttämisen...jne. Kokonaislasku 133€. Pitäisin kohtuullisen edullisena.