Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Kesäpörssiäinen

"Maailman pörssien pitkään jatkuneet nousukäyrät ovat herättäneet keskustelua mahdollisista markkinoille paisuneista kuplista."

 

Elämässä on omat hyvät puolensa, kuten ennustettavuus. Aurinko nousee ja laskee sekunnilleen laskettuna aikana. Virtakatkoksia ei ole ollut, mitä nyt aurinko joskus piilottelee kuun takana – joskus päinvastoin. Kevät tulee aina ajallaan ja Suomen kesät ovat lyhyitä sekä vähälumisia. Ennusteet pitävät, säät tuppaavat reistailemaan.

Kesäyön kelmeässä valossa on mahtavaa ymmärtää, että maailmassa on jotain, mitä eivät Pekka Pouta, eikä hänen säätila-tasa-arvokollegansa "Satu Sade", pystyisi nauraenkaan ennustamaan. Tämä iloinen poikkeus on osakepörssi. Mikä ja missä tämä pörssi lieneekin, sen peli on viime aikoina -jalkapallotermiä käyttäen- kulkenut. Äskettäin USA:n sijoituskentän päähyökkääjä Dow Jones (ei sukua Indiana Jonesille) potki pörssipalloa aivan indeksin yläkulmaan. Pörssikentällä sijoitussyötöt ovat niin äkkinäisiä, että hitaalta pelimieheltä helposti plörähtää - omaisuuspallo ohi maalin.

Kivinta pörssipelissä on se, että siinä ei voiteta rahaa vaan numeroita. Herra Ahneus huolehtii, ettei peluri muuta numeroita rahaksi. Näin hurjassa noususuhdanteessa -jos pääministeriä ja pankkien "geelitukka-analyytikkoja" on uskominen- huomenna tilillä on eilistä suurempia numeroita. Ainoastaan kerran kuussa pankkitiskillä operoiva mummo (heitäkin vielä on, vaikka pankit eivät sitä tunnusta) enää tietää mistä oikean rahan kanssa on kysymys: Raha on eläkkeellinen seteleitä lompakossa, josta päivystävä taskuvaras ryöstää ne ennen piironginlaatikkoa.

Pörssipelissä on kaksi voittajaa; ihmisen ahneus ja suomalainen kademieli. Ai että on kiva istua ratikassa näinä noususuhdanteen suloisina päivinä ja kuunnella kuinka numerot suhisten pakkautuvat pörssikuplaan. On kiva arvailla mitä osakkeita ja kuinka paljon vieruskaverilla on salkussa. Tuntuu myös suloiselta tietää, että eräänä, kenties kaamosajan synkkänä, räntää rähmivänä päivänpätkänä, kesäpörssiäisen auvoinen aika ohi. Silloin ratikassa voi arvailla kuinka paljon vierustoveri on köyhtynyt viime yön puhalluksessa. Pörssi on siitä hauska peli, että -jos sille antaa mahdollisuuden- voitetut numerot katoavat tietokoneen ruudulta yhtä helposti, kuin sinne ilmestyivätkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hauskaa irvailua. Pörssi elää hiljaista aika ja tuli alas, otti pienen spurtin ylös, eikä sen suunnasta syksyllä vielä oikein tiedä. Olettaisin kuitenkin, että ylöspäin taas menee. Tuloskausi on joillekin ollut hyvä, toisille odotettua huonompi, joten ylös ja ala menijöitä riittää ja niitä joilla on suuria odotuksia ja niitäkin, joilla on maltilliset odotukset.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiva kuulla. Tunnnustan; olen pelikentällä potkien pientä palloani - potkinut jo , joten pientä perspektiiviä on.
Mielenkiintoinen syksy tulossa, osin sekavakin. Huolena sentimentti maailmalla. Pienessä Suomessa heilutaan pitkälti isojen maiden ja pörssien taloustahtipuikon tahdissa.
Tarvittaisiin vielä ainakin yksi kotimaisten yritysten tukeva osavuosikatsaus.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset